Skutečně neera detox funguje?

Řekněme si to hned na začátku na rovinu: detoxikace organismu pomocí nejrůznějších bylinek a jiných přípravků je naprostý nesmysl. Pokud by se vám toxiny, tedy jedovaté látky, v těle skutečně hromadily, věřte, že už jste dávno v nemocnici.

A to platí i pro již zmíněný neera detox. Ten má být kombinací několika rostlin, které z těla odstraní toxiny. Věřte, že takto chemie skutečně nefunguje. Možná to bude pro někoho překvapením, ale tělo se škodlivých látek zbavuje po celý rok. Bez toho bychom těžko přežili. Provádějí ho játra a ledviny.

borůvky, maliny a jejich šťáva

Mnozí namítnou, že právě proto se v nich škodlivé látky hromadí. Ve skutečnosti je však okamžitě vylučují. Je to nutné, aby si mohly dobře plnit svou funkci. A žádný bylinný přípravek je v této činnosti nepodpoří. A u zdravého člověka to ani není zapotřebí.

Může se samozřejmě stát, že se po očistné kůře cítíte lépe, zvláště pokud ji provádíte například po Vánocích, jak bývá zvykem. Zde jsou dvě vysvětlení. Prvním je klasický, placebo efekt, a to je většina případů. Druhé je poněkud prozaičtější. Zvláště přes svátky jsme jedli mnoho těžkých jídel. To je pro naši trávicí soustavu poměrně velká zátěž. Navíc máme pocit těžkosti. Pokud tedy nasadíme lehčí ovocná jídla, z nichž se detox obvykle skládá, není divu, že se cítíme lépe. Ale není to proto, že by nám z těla odcházely škodliviny.

Proč je tedy tak populární? Především díky dobré reklamě, kterou zajišťují i mnohé celebrity. Pro ně je to však práce jako každá jiná, za kterou jsou placeny. Neměli bychom tedy brát jejich slova až tak vážně. Další je, že právě díky zmíněnému placebu a lehčí stravě se cítíme lépe. Není tedy divu, že se tím dá ošálit spousta lidí.

mísa ovoce a zeleniny

Všimněme si, že všechny tyto recepty vyžadují nejrůznější koktejly, které lze, světe div se, již plně připravené nakoupit. Pro prodejce, které nelze označit jinak než šarlatány, je to dobrý a snadný zdroj příjmů. Klienti jen přijdou o své peníze.

Dá se samozřejmě namítnout, že například v časopisech i na internetu je spousta návodů a receptů na domácí detoxikační kůry. To je sice pravda, avšak i zde je nutné si uvědomit, že autor opět dostal za svůj článek zaplaceno. A zvláště v ženských časopisech, kde se uveřejňují nejčastěji, si můžete být jisti, že to skutečně nepsal výživový odborník.

Ale nemusíte mi věřit. Klidně se ptejte, ovšem ne na internetu nebo nejrůznějších „certifikovaných výživových poradců“. Obraťte se na člověka, který tomu skutečně rozumí, který například v nemocnici stanovuje diety pacientům s problémy s játry či žlučníkem. Zkrátka skutečného odborníka. Jen tak máte jistotu, že nenaletíte.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share this post

Post navigation

You might be interested in...